Τα μικροκλίματα
σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας
παράγουν μερικούς από τους πιο εξαιρετικούς
καφέδες παγκοσμίως

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

O καφές αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Βραζιλίας. Το φυτό, αρχικά από την Αιθιοπία, για πρώτη φορά έφτασε στη Βραζιλία από Γάλλους αποίκους τον 18ο αιώνα. Από τον Βορρά της Βραζιλίας, οι φυτείες του καφέ ξεκίνησαν να εξαπλώνονται κατά μήκος της χώρας, εστιάζοντας στις περιοχές κατά μήκος της ακτής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι φυτείες ζαχαροκάλαμου αντιπροσώπευαν την κύρια δραστηριότητα στη Βραζιλία και ο καφές ήταν μια εμπειρία που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σύγχρονης ιστορίας της. Ήδη τον 19ο αιώνα η Βραζιλία είχε γίνει ηγέτης στον καφέ γεμίζοντας τα περισσότερα φλυντζάνια σε Αμερική και Ευρώπη.

Ειδικότερα, ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές είναι γνωστές παγκοσμίως για την καλλιέργεια καφέ. Η περιοχή Minas Gerrais στα νοτιοανατολικά της χώρας όπου βρίσκονται τα υψηλότερα όρη της Βραζιλίας προσφέρει πολύ καλό υψόμετρο για την καλλιέργεια καφέ και προσφέρει σχεδόν την μισή παραγωγή της χώρας, η περιοχή Sul De Minas που ιστορικά διαθέτει τις περισσότερες μικρές φάρμες καφέ στη χώρα. Κατά μέσο όρο το μέγεθος των χωραφιών είναι 24 στρέμματα (10 εκτάρια). Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο και οι βροχοπτώσεις είναι ευνοϊκές. Ένας καλός Βραζιλιάνικος καφές έχει σχετικά χαμηλή οξύτητα, βαρύς σε σώμα και δίνει μια γλυκιά γεύση ξηρών καρπών, συχνά γλυκόπικρη με σοκολατένια επίγευση. Natural και pulped-natural είναι οι κύριες επεξεργασίες καφέ στη Βραζιλία.

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Ο καφές εδραιώθηκε στην Κόστα Ρίκα από τις αρχές του 18ουαιώνα. Οι ποικιλίες Arabica αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στην Κεντρική κοιλάδα της Κόστα Ρίκα, όπου οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας – συμπεριλαμβανομένου του εύφορου εδάφους της, του μεγάλου υψομέτρου και του ψυχρού κλίματος – συνέβαλαν στην επιτυχία της καλλιέργειας καφέ στην χώρα.Ο καφές εξήχθη αρχικά στον Παναμά και έπειτα στη Χιλή, όπου αναγορεύτηκε με την επωνυμία “Café Chileno de Valparaíso” πρωτού σταλεί στην Μεγάλη Βρετανία.

Σήμερα, ο καφές της Κόστα Ρίκα είναι βραβευμένος ως ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και εξάγεται στην Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία. Η Κόστα Ρίκα είναι ο 13ος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, με τζίρο περίπου 1,5 εκατομμύρια σακούλες τον χρόνο. Οι μικροί καλλιεργητές καφέ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή – σχεδόν το 90% όλων των παραγωγών καλλιεργούν κάτι λιγότερο από 12 στρέμματα (5 εκτάρια).

Οι συνεταιρισμοί στην χώρα συγκεντρώνουν τους μικρούς καλλιεργητές για να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές διαπραγμάτευσης για τα προϊόντα τους. Υπάρχουν συνεταιρισμοί σε πολλές περιοχές:Santa Elena, Buenavista,  Tilarán, Montes de Oro, Llano Bonito και Coopeldos. Ορισμένοι συνεταιρισμοί αποτελούν επίσης μέρος εργασιών σε ευρύτερες κλίμακες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, της αναδάσωσης των τροπικών δασών, της διαφοροποίησης των καλλιεργειών, της προόδου των γυναικών στον χώρο εργασίας και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις κοινότητες των καλλιεργητών.

Για την Κόστα Ρίκα, τα πράσινα και καφέ ψηφιδωτά των καλλιεργειών καφέ του τοπίου της όπως εκτείνονται στις πλαγιές προσφέρουν θέαμα και για τα μάτια των τουριστών,. Το κυρίως μέρος της καλλιέργειας καφέ εκτίνεται στις επαρχίες San José, Alajuela,  Heredia και Cartago. Εκεί το κλίμα είναι ιδανικό για την καλλιέργεια καφέ. Το έδαφος είναι ηφαιστειακό, ελαφρώς όξινο και πολύ  γόνιμο. Τα υψηλότερα υψόμετρα – ιδιαίτερα μεταξύ 3.900 και 5.600 ποδιών (1.200 και 1.700 μ.) – έχουν πιο δροσερά κλίματα που είναι κατάλληλα για τις ανάγκες του καφέ.

Οι πιο κλασικοί κόκκοι της Κόστα Ρίκα είναι ήπιοι και μαλακοί. Οι καλλιεργητές πειραματίζονται συχνά με νέες γεύσεις που είναι ελαφρύτερες και πιο φρουτώδεις με λιγότερο παραδοσιακό προφίλ από παλαιότερες ποικιλίες της χώρας, αλλά με τις ίδιες δυνατότητες στην διεθνή αγορά.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Η πατρίδα του καφέ Arabica, η Αιθιοπία, είναι επίσης η πατρίδα των πιο ξεχωριστών μονοποικιλιακών premium κόκκων στον πλανήτη. Μόλις τον δέκατο αιώνα, οι νομάδες της Αιθιοπίας ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν τη διεγερτική δράση του καφέ. Έκτοτε ο καφές εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και από αυτήν στην Ευρώπη

Ο καφές Arabica ανέκαθεν ευδοκιμούσε στα άγρια δάση των νοτιοδυτικών υψιπέδων της περιοχής Kafa, από όπου λέγεται ότι προήλθε και η λατινική λέξη για τον καφέ (Kafa-Coffee). Οι γεύσεις του Αιθιοπικού καφέ ποικίλουν σημαντικά με κίτρο, ή περγαμόντο ακόμα και τροπικά φρούτα που μπορούν να ανιχνευτούν γευστικά ανάλογα με την επεξεργασία τους. Οι καφέδες με washed επεξεργασία παράγουν πιο φίνες και πολύπλοκες γεύσεις ενώ οι πιο φυσικά επεξεργασμένοι είναι πιο άγριοι, φρουτώδεις και ασυνήθιστοι σε γεύση. Οι περισσότεροι καφέδες στην Αιθιοπία καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση γεωργικών χημικών ουσιών στις πιο καλοήθεις συνθήκες: υπό σκιά και σε διεμφύτευση με άλλες καλλιέργειες.

Συχνά, ο καρπός αφήνεται να στεγνώσει επάνω στο δέντρο. Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές, άγριος, φρουτώδης, γλυκός, με μια ελαφρώς ζύμωμένη επίγευση και οινώδη ποιότητα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Ο κολομβιανός καφές συχνά θεωρείται ως ένας από της υψηλότερης ποιότητας στον κόσμο. Η Κολομβία καλλιεργεί παραδοσιακά σπόρους αραβικής καταγωγής και η μοναδική γεωγραφική της θέση καθιστά την χώρα ιδανική για την παραγωγή υψηλής ποιότητας καφέ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο καφές της Κολομβίας κατάφερε να έρθει στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσοχής. Η Κολομβία υπήρξε κατά παραδοσιακά δέυτερη στην παγκόσμια παραγωγή καφέ, μετά την Βραζιλία.

Πάνω από 500.000 αγροκτήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρής έκτασης εδάφη 5 εκταρίων ή λιγότερο, είναι διασκορπισμένα σε όλη την  ζώνη καλλιέργειας καφέ, που είναι και ένα από τα πιο βιολογικά διαφοροποιημένα τοπία στον κόσμο.

Η Κολομβία διχοτομείται από τα βουνά των Άνδεων, τα οποία χωρίζονται σε τρεις παράλληλες οροσειρές καθώς περνούν από νότο προς βορρά. Ένα μεγάλο μέρος του καφέ του έθνους καλλιεργείται σε αυτό το τμήμα.. Το hotspot Tumbes-Choco καταλαμβάνει όλες τις ακτές της Κολομβίας, ενώ το hotspot των επονομαζόμενων Τροπικών Άνδεων καλύπτει σχεδόν όλες τις οροσειρές της. Στην πραγματικότητα, η Conservation International καλεί τις Κολομβιανές Άνδεις την “πλουσιότερη και πιο ποικιλόμορφη περιοχή στη γη”, σημειώνοντας ότι ολόκληρη η τροπική αλυσίδα των Άνδεων περιέχει το ένα έκτο των φυτικών ειδών στον κόσμο σε ένα μόνο ποσοστό της γης.

Η Κολομβία έχει 38 ανεξάρτητους συνεταιρισμούς, από τους οποίους δεκαεννέα είναι πιστοποιημένοι από τον Οργανισμό Επισήμανσης του Δίκαιου Εμπορίου. Η μεγάλη πλειοψηφία του καφέ της χώρας καλλιεργείται υπό σκιά με 1,4 εκατομμύρια εκτάρια και μόνο 717,000 εκτάρια καλλιεργούνται σε πλήρη ηλιοφάνεια.

Ο Κολομβιανός καφές μπορεί να επιδείξει ένα μοναδικό σύστημα πίσω από το προϊόν που περιλαμβάνει τις προσπάθειες των παραγωγών να γίνουν σύμμαχοι με ιδιοκτήτες 100% Κολομβιανών brandsπου συνειδητοποιούν τη σημασία της προέλευσής τους στην αγορά καφέ. Πολλοί ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται να πουλήσουν  Κολομβιανό καφέ καθώς γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, αλλά αντιπροσωπεύει επίης αξίες που σέβονται και δίνουν προτεραιότητα στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές της καλλιέργειας καφέ. Για όσους επεξεργάζονται, διανέμουν και καταναλώνουν Κολομβιανό καφέ, είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο η εγγύηση προέλευσης του προϊόντος που διασφαλίζει ότι προέρχεται πραγματικά από τη γη του καφέ.

Οι κριτικές καφέ Κολομβίας τείνουν να τον κατατάσουν σε εκείνους με μεσαίο σώμα, με πλούσια γεύση και οξύτητα  εσπεριδοειδούς. Ο καλύτερος  Κολομβιανός καφές αντιπροσωπεύει την κλασσική λατινική αμερικανική ήπια, φρουτώδη γεύση, αν και όχι το είδος φρουτώδους γεύσης που φαίνεται σχεδόν ζυμωμένο. Ο μεγάλος όγκος καλλιεργειών που καλλιεργούνται στη χώρα (η Κολομβία αυξήθηκε σχεδόν το 10% του καφέ σε ολόκληρο τον κόσμο το 2015) σημαίνει ότι αυτά τα premium Arabica χρησιμεύουν ως βάση για πολλά χαρμάνια. Πολλοί καταναλωτές θα βρουν την γεύση πολύ “ήπια”. Ένας από τους καλύτερους Κολομβιανούς καφέδες είναι ο Medellin Supremo, με υψηλότερο επίπεδο οξύτητας.

Άλλοι καφέδες από την Κολομβία περιλαμβάνουν τον καφέ Cucuta και την ποικιλία καφέ Bucaramanga που είναι γνωστή για τη χαμηλή οξύτητά της. Μερικοί από τους καλύτερους καφέδες της Κολομβίας προέρχονται από την περιοχή καλλιέργειας καφέ Narino στη νότια Κολομβία.